Невідома Чернігівщина. Дерев’яні храми

Особливість національної української архітектури — це створення величних, небачених розмірів, просторих храмів. На Сіверщині дерев’яні церкви мали значно більші розміри, ніж в інших регіонах України, причому розроблялися величні висотні композиції. Висота стін зрубів зазвичай складала половину висоти всього храму. Враження великої висоти стін підсилювалось тим, що поверхні їх робили з нахилом до середини. У кінці XVIII ст. майже в кожному великому селі було по кілька дерев’яних церков, та протягом XIX-XX ст. вони майже всі загинули. Їх на Сіверщині залишились одиниці. ГО «Турклуб Чернігівщини» спільно з фотографами, екскурсоводами та краєзнавцями започатковує проект «НЕВІДОМА ЧЕРНІГІВЩИНА» метою якого заповнити цю прогалину та заохотити подорожуючих до пошуку цікавинок рідного краю. Шукайте нас на Фейсбук та ВКонтакті та діліться своїми знахідками.

Свято-Георгіївська церква
Церква стоїть на найстарішому седнівському городищі. Побудована в першій пол. XVIII ст. Наразі відбудована у первісному вигляді. Має індивідуальні особливості, що роблять її високооригінальним, майже унікальним, твором української архітектури. Вежі-слупи в дерев’яному храмовому будівництві Наддніпрянщини зустрічаються дуже рідко. Висота храму майже втричі перевищує його ширину. Стіни зрубу мають нахил досередини, що створює ілюзію значно більшої висоти. Ця церква є єдиною з існуючи, що має подібну рідкісну конструкцію.

Свято-Успенська церква
Вважається, що церква була побудована в кін. XIX — поч. ХХ ст. Однак, є відомості, що храм звели ще в 1775 році, а через сторіччя він був лише перероблений. Переказують що служба в церкві ніколи не припинялася і за радянських часів це була єдина постійно діюча церква в радіусі близько 50 км.
Адреса: с.Сильченкове Талалаївського р-ну

Свято-Успенська церква, с.Сильченкове Талалаївського р-ну

Дерев’яна Миколаївська церква

Храм в селі Городище – це, безперечно, один з наймальовничніших на Чернігівщині, та й в Україні взагалі. Мистецтвознавець, академік Григорій Логвін називав церкву шедевром архітектури світового значення. Тут використано рідкісний конструктивний засіб зв’язку трьох зрубів, що перешкоджав осіданню масивного середнього зрубу. Побудована в 1763 році. В 1888 році була дещо перероблена, але первісна композиція збереглася. Вона наслідує традиції дерев’яної архітектури Лівобережної України XVII-XVIII ст. Частково зберігся первісний розпис.
Адреса: с.Городище Менського р-ну

Покровська церква
Одна з найстаріших існуючих в наш час дерев’яних церков належить до рідкісних зразків дерев’яних будов початку XVIІI ст., що збереглися у первісному вигляді. За одними даними рік побудови 1706 за іншими 1775 р. В конструкції є риси, що, безумовно, були взяті за взірець від сусідньої городищенської Миколаївської церкви.
Адреса: с.Синявка Менського р-ну

Покровська церква, с.Синявка Менського р-ну

Фото О.Герасименка

Успенська церква
Розташована в центральній частині села на території давнього городища. Ця хрещата, однобанна, типова для архітектури Лівобережжя періоду бароко церква була побудована в 1765 р. В ХІХ ст. церква була дещо перероблена — з п’ятизрубної в плані стала дев’ятидільною, була прибудована дзвіниця та тридільні величезні вікна.
Адреса: с.Волосківці Менського р-ну

Успенська церква, с.Волосківці Менського р-ну

Фото О.Герасименка

Комплекс Троїцької церкви
Церква була побудована в ІІ пол. XVII ст. і є найстарішою дерев’яною церквою Чернігівщини. В сер. XVIІI ст. поруч з церквою була збудована дзвіниця, створивши своєрідний архітектурно-просторовий ансамбль дерев’яного монументального зодчества, де дуже яскраво прослідковуються народні традиції. У ХІХ ст. до первісного тридільного об’єму церкви з півночі, півдня і заходу зроблені прямокутні прируби із входами, оформленими портиками з колонами.
Адреса: с.Новий Білоус Чернігівського р-ну

Комплекс дерев’яної Троїцької церкви, с.Новий Білоус

Фото І.Коцюри

Дерев’яна церква Трьох Святителів на Кустівцях
Церква розташована в історичному районі м.Прилуки – Кустівці. Звідси її друга назва – церква на Кустівцях. Перший храм на цьому місці було побудовано ще 1752 році коштом прилуцького полковника Галагана та сотника Гуленко. Існуюча ж церква була освячена в 1878 р. Її архітектурний стиль можна визначити як «парафіальний». Особливе враження цей п’ятикупольний храм справляє взимку, коли на тлі білого снігу, церква разом з кованою візерунчастою огорожею нагадує біло-блакитну фреску.
Адреса: м.Прилуки

Дерев’яна церква Трьох Святителів на Кустівцях, м.Прилуки

Фото А.Тичини

Успенська церква
Побудована в 1753 році, але в кін. ХІХ ст. зазнала змін. В плані церква хрещата, п’ятипільна, одноповерхова з прибудованою з заходу дзвіницею. Двоколонному портику центрального входу гармонійно відповідають портики входів до південного і північного притворів, причому вони нетрадиційно спрямовані на захід, замість півдня і півночі. Знаходиться вона на північній околиці села, зразу за давньоруським городищем. Саме тут в Х-ХІІІ ст. знаходилось давньоруське місто Оргощ. І саме в Рогощі народився двічі гетьман Запорізького низового війська Іван Сулима, який прославився своїми морськими походами. Єдиний з полководців Речі Посполитої хто удостоювався найвищої в Європі папської золотої медалі.
Адреса: с. Рогощі Чернігівського р-ну

Успенська церква, с. Рогощі Чернігівського р-ну

Фото І.Коцюри

Дерев’яна церква Йоана Предтечі
Ця дерев’яна, хрещата, девятидільна церква була побудована у 1905 р. на місці храму 1777р. Мала дзвіницю над видовженим західним притвором (не збереглася). Різновеликі об’єми утворюють струнку пірамідальну композицію, завершену однозаломною банею на восьмерику. Зразок так званої “єпархіальної” архітектури.
Адреса: с. Блистова Новгород-Сіверського р-ну

Дерев’яна церква Йоана Предтечі

Фото О.Гуренко

Покровська церква
Побудована в 1740-1743 роках. Як це траплялось з іншими дерев’яними церквами, в 1851-1889 роках вона перебудовувалась тв. отримала теперішній вигляд.
Адреса: с.Олександрівка Корюківського р-ну

Свято-Покровська церква, с.Олександрівка Корюківського р-ну

Фото В.Сєрого

Успенська церква
Дерев’яна Свято-Успенська церква є ще одним досить цікавим зразком дерев’яної сакральної архітектури Чернігівщини. Перше, що впадає в око — це нетипові для нашого краю куполи. Принаймні нам невідомі інші храми області з подібними верхами. Пбудована в 1812 році.
Адреса: с.Ведмедівка Носівського р-ну
Свято-Успенська церква, с.Ведмедівка

Оставить комментарий